Eerdere activiteiten

Boeien en binden van medewerkers

9 juni 2023

Hoe kun je personeel binden en boeien? De arbeidsmarkt voor hoveniers is krap en dat is natuurlijk geen nieuws. Wel nieuw zijn de manieren om daar mee om te gaan.

De hoveniersbedrijven aangesloten bij Dutch Quality Gardens kregen een overzicht van wat modern werkgeverschap nu van je vraagt. Denk aan:

 • Een motiverende werkplek;
 • Werk/privé balans;
 • De generatiekloof;
 • Duurzame inzetbaarheid.

De leden kregen praktisch tips en onderzochten samen wat ze werknemers allemaal te bieden hebben. En, heel belangrijk, steeds kijkend vanuit de werknemer. Want die vindt 'met z'n allen koffiedrinken als dagstart' niet bijzonder genoeg.

Ook deze sessie krijgt weer een vervolg. Want ondanks deze uitstekende workshop onder leiding van Marc Wichman én de employer branding waar Dutch Quality Gardens aan stevig werkt, het probleem is niet direct opgelost.

Mooie quote van één van de deelnemers: “Alleen de beste werkgevers verdienen de beste medewerkers”

Ledenbijeenkomst Oegstgeest

24 mei 2023

De leden van Dutch Quality Gardens kwamen voor hun vierjaarlijkse ledenvergadering op 24 mei bij elkaar in Oegstgeest. Deze keer waren ze op het voormalige bedrijfsterrein van Van Nieuwland Tuinen. Dit terrein is op het moment ingericht als een natuurrijke tuin.

Na de ledenvergadering in de kas, hebben de leden genoten van een lunch in de tuin.

In de middag stond vakfotograaf Daniel Haazebroek op de planning die de leden heeft bijgepraat over het maken van betere tuinfoto's. Ook het gebruiken van een drone kwam aan de orde.

Aan het eind is er afgesloten met een drankje en geproost. De eigenaren van Erica Tuinen uit America hebben namelijk hun overeenkomst getekend en zijn nu officieel nieuw lid van Dutch Quality Gardens.

Concreet aan de slag met je bedrijfsplan

12 mei 2023

Carrousel bijeenkomst 1 - Hans Linders Hovenier, Hoveniersbedrijf 't Höfke, Florack Tuinarchitectuur, Erica Tuinen, Visio Vireo Tuinen, Bosman Tuinadvies

Vorig jaar is er gesproken over het opstellen van een bedrijfsplan met o.a. visie, strategie en doelstellingen. Binnen deze carrousel bijeenkomst gaan we hiermee aan de slag. Deelnemers hebben na afloop een ingevulde OGSM, waarmee de ontwikkeling van het bedrijf beter gestuurd kan worden.

Concreet aan de slag met je bedrijfsplan

8 mei 2023

Carrousel bijeenkomst 1 - Mocking Hoveniers, de Lingebrug hoveniers, De Brinker Tuinen, Van Ooijen's Hoveniers en Van Ginkel Tuinspecialisten

Vorig jaar is er gesproken over het opstellen van een bedrijfsplan met o.a. visie, strategie en doelstellingen. Binnen deze carrousel bijeenkomst gaan we hiermee aan de slag. Deelnemers hebben na afloop een ingevulde OGSM, waarmee de ontwikkeling van het bedrijf beter gestuurd kan worden.

Ledenbijeenkomst bij Wildkamp

10 maart 2023

Deze ledenbijeenkomst werd gehouden in het splinternieuwe distributiecentrum van Jarola. Jarola is een overkoepelende organisatie waar diverse werkmaatschappijen onder vallen. Een van deze werkmaatschappijen is Wildkamp, waar wij op deze dag te gast waren.

Wildkamp is een familiebedrijf en bestaat al meer dan 50 jaar (1972). In de loop der jaren is de organisatie uitgegroeid tot een succesvolle, landelijke organisatie met een zeer breed aanbod op het gebied van technische- en aanverwante producten.

Voor de hoveniersbedrijven staat Wildkamp klaar met hun kennis, ervaring en het ruime assortiment. Door de grote voorraadcapaciteit is Wildkamp in staat om zeer snel te leveren.

We hebben een rondleiding gekregen door het imposante gebouw waar de orders bijna geheel automatisch worden verwerkt.

Voorafgaand aan de rondleiding hebben we onze ledenvergadering gehad. Een paar hoogtepunten uit deze vergadering:

 • Vanaf 1 april sluiten Florack Tuinarchitectuur en Erica Tuinen zich aan bij Dutch Quality Gardens;
 • Updates vanuit de marketing zijn gepresenteerd;
 • Alle punten voor het maken van een sterke offerte zijn besproken;
 • Als laatste was er ook een bestuurswissel. Hans Linders heeft de voorzittershamer doorgegeven aan Rob Mocking.

Communiceren met Effect

8 december 2022

De training ‘Communiceren met Effect’ voor de voormannen en projectleiders van onze hoveniersbedrijven.

Hier komt de meerwaarde van onze coöperatie Dutch Quality Gardens tot leven. Samen met collega’s van en met elkaar leren. Je loopt immers tegen dezelfde communicatieproblemen aan. Met klanten, collega’s en leidinggevenden. Er worden situaties geoefend zoals:

 • De bemoeizuchtige klant;
 • Een collega die de kantjes er vanaf loopt;
 • De buurman die bezwaar maakt tegen overlast;
 • En nog veel meer praktijksituaties van de deelnemers zelf.

In de training bespreken we waarom communicatie zo lastig is. Hoe je communicatieproblemen kunt voorkomen en oplossen. Daarbij gebruiken we een handige leidraad voor assertief communiceren en letten we op non-verbale communicatie.

Strategie en bedrijfsplan maken

15 november 2022

Op 15 november stond de sessie “Strategie en bedrijfsplan maken” op onze planning. Ruud Pondman van MKB Advies Partners hield op deze dag een goede en boeiende presentatie. Zijn insteek was (en is): “Waarom maken we een bedrijfsplan?”

Het is belangrijk dat een bedrijfsplan echt bij de ondernemer past. Op die manier ga je het vanzelf volgen en uitvoeren. Na deze uitleg volgden praktische adviezen voor het maken van een bedrijfsplan.

De sessie was tussen 16:00 en 19:30 bij een van de leden op locatie.

Het was wederom een informatieve en prettige ontmoeting met elkaar!

Ledenbijeenkomst bij JUB Holland

22 april 2022

Onze ledenbijeenkomsten worden eigenlijk altijd gecombineerd met een bedrijfsbezoek. Dit keer waren we te gast bij JUB Holland - Hofleverancier van Kleur, een prachtig bollenbedrijf in Noordwijkerhout. JUB Holland is actief door heel Europa voor zowel de tuincentrumbranche als groenvoorzieners en hoveniers.

Tijdens ons bezoek hebben we niet alleen genoten van grote partijen tulpen die uitbundig stonden te bloeien, we hebben het ook uitgebreid gehad over het nieuwe concept van JUB Holland; groenstroken die 8 maanden achter elkaar bloei geven. Deze groenstroken bestaan uit bollen en kruidachtige planten die elk jaar vanzelf weer terugkomen.

Na de rondleiding en lunch volgde in de middag onze vierjaarlijkse ledenvergadering.