Meer winst overhouden? Ontdek onze 5 tips om te besparen op je uitgaven

De-Brinker-Tuinen-Marcel-Nieuwenhuis

Bij Dutch Quality Gardens vinden we kennisuitwisseling erg belangrijk, als ondernemer sta je er tenslotte vaak alleen voor en dan is het fijn als je kunt sparren met collega’s.

Wat we inmiddels binnen onze coöperatie wel weten, is dat Marcel Nieuwenhuis van De Brinker Tuinen BV een kei is in het besparen op uitgaven en dus ook in het overhouden van meer winst. Marcel heeft zijn 5 tips met ons gedeeld en wij delen ze nu ook met jou.

#1 – Bundel je inkopen

Beperk het aantal leveranciers waar je inkoopt. Kies voor een partij waar je goed zaken mee kunt doen, omdat ze dichtbij zitten, een groot assortiment hebben, snel kunnen leveren en scherp in de markt zitten, en spreek met hen staffelkortingen af.

Werk daarna op die omzetdoelstelling en durf diep in te kopen. Niet alleen om een betere prijs te krijgen, maar ook om te laten zien dat je een relevante partner bent.

Bouw een vertrouwensrelatie op met de leverancier en geniet van de bijkomende voordelen. Zo zullen ze hun best doen om aanbiedingen van anderen te matchen en toch aan jou te leveren bij schaarste.

Bij Marcel geven leveranciers zelfs eerlijk aan dat hij beter bij een ander kan bestellen, omdat zij hem niet de beste prijs kunnen bieden.

#2 – Voorraad is geen geldverlies

Schuttingdelen, hardhouten palen, Marcel heeft ze graag ruim op voorraad. Het werkt snel en makkelijk en het scheelt je in prijs. Binnen 1 jaar, maximaal 1,5 jaar, moet de ingekochte voorraad weer weg zijn.

#3 – Houd rekening met de arbeidstijd

Het is belangrijk om de arbeidstijd niet te vergeten en te optimaliseren. Marcel heeft ons twee concrete voorbeelden gegeven:

Buitenwandcontactdozen – Goedkopere varianten lijken aantrekkelijk, maar kosten meer tijd om te plaatsen. De duurdere opties zijn sneller te installeren, wat uiteindelijk zorgt voor een lagere investering wanneer je kijkt naar inkoop én arbeidstijd.

Tyleenslang – Er zijn goedkopere, stijvere slangen en duurdere, flexibelere slangen. Deze laatste zijn sneller te verwerken. Marcel bekijkt altijd waar het omslagpunt zit, wanneer is het handig om voor de duurdere, maar makkelijker te installeren optie te gaan? En wanneer ga je voor een goedkoper alternatief dat iets langer duurt om te plaatsen?

Marcel maakt deze afwegingen voortdurend, o.a. bij het bestellen. Vaker bestellen kost ten slotte ook arbeidstijd. Een goed evenwicht tussen voorraadbeheer en bestelgedrag is essentieel.

#4 – Zorg dat iedereen kostenbewust werkt

“Zorg dat iedereen in je bedrijf kostenbewust werkt” adviseert Marcel. Hij moedigt medewerkers aan om slimme beslissingen te nemen door praktische voorbeelden te delen en vragen te stellen zoals: “Zou je dit ook zo doen als het jouw eigen project was?”

Geef je team de vrijheid om zelfstandig kostenbewuste keuzes te maken en moedig ze aan om altijd te zoeken naar manieren om efficiënter te werken.

#5 – Geld verdien je op kantoor, niet in de tuin

Kort nadat Marcel zijn bedrijf begonnen was, kwam hij er al achter dat je het geld slim kunt verdienen op kantoor en niet per se in de tuin.

Ook met anderen sparren, profiteren van gezamenlijke inkoopkracht en het krijgen van betere deals? Op deze pagina vind je meer informatie over aangesloten zijn bij Dutch Quality Gardens én kun je vrijblijvend een informatiepakket aanvragen.